18 stycznia 2016 Olej konopny
Produkty konopne - źródło witamin

Konopie wielu ludziom kojarzyć się mogą z właściwościami narkotycznymi. Tymczasem to roślina będąca wspaniałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Producenci coraz częściej wzbogacają swoje produkty żywnościowe właśnie o ekstrakty z konopi. Nie chodzi tu o chwyt marketingowy, ale o życiodajne substancje odżywcze którymi poszczycić się mogą właśnie konopie indyjskie. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w niepozornym łuskanym, bądź niełuskanym ziarnie konopi. Między innymi to małe nasionko zawiera w sobie niezbędne dla organizmu aminokwasy, kwasy tłuszczowe w tym Omega 3,6 oraz 9. Produkty na bazie konopi są idealną alternatywą dla popularnych ostatnimi czasy wariantów sojowych, ponieważ zawierają one łatwostrawne białka, a także ułatwiający trawienie błonnik pokarmowy.

Ziarna konopi dostarczają naszemu organizmowi dzienną dawkę odżywczych minerałów takich jak wapń, potas, fosfor. Konopie są źródłem niezbędnych dla funkcjonowania mózgu witaminy z grupy B oraz witaminę E. Spożywanie produktów z konopi wspomaga metabolizm, dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety. Kolejnym argumentem przemawiającym za tym, by produkty konopne na dobre zagościły w powszechnym menu jest fakt, iż bogate są w kwasy tłuszczowe. Jest to bardzo istotne gdyż ciało ludzkie nie jest w stanie wytwarzać tych składników samodzielnie. Z kolei kwasy tłuszczowe regulują ciśnienie krwi, tym samym wspaniale stymulują metabolizm. Organizm działa sprawniej, wypłukując zarówno niebezpieczny dla serca cholesterol i toksyny.

Konopie indyjskie oddziałują również w cudowny sposób na kondycję włosów, paznokci za sprawą dużej zawartości witaminy E. Na uznanie zasługują również białka zawarte w produktach konopnych, które nie posiadają ciężkostrawnych, zaburzających metabolizm inhibitorów tryspin,oligosacharydów. Ziarna konopne są źródłem węglowodanów dlatego będą idealnym produktem na drugie śniadanie, gdyż zapewnia energię na cały początek dnia. Prozdrowotne właściwości konopi znane są już od dekad, jednakże dopiero teraz zostały one docenione przez rzeszę amatorów zdrowej żywności. Co więcej, spożywanie produktów konopnych nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, mogą być zatem wprowadzone na stałe do codziennej diety. Zostało udowodnione, że ze względu na ogromną ilość substancji odżywczych makarony, pieczywo z ekstraktami konopnymi zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych chorób.

Zobacz również
Olej konopny

W nasionach konopi mamy około 35% oleju. Świeżo wytłoczony olej ma kolor zielony. Po kontakcie ze słońcem może zmienić się na bezbarwny. Ogólnie zawiera bardzo wiele kwasów tłuszczowych...